Brannkonsept – brannprosjektering i byggesaker
Brannkonsept er en essensiell del brannprosjekteringen i en byggesak. Brannprosjektering handler først og fremst om sikring av liv og helse, dernest sikring av dine og andres materielle verdier. Et gjennomtenkt brannkonsept er første steg i brannsikringen.
Fram Ingeniørkontor tilbyr prosjektering av brannkonsept i tiltaksklasse 1 og 2, og vi jobber etter faste priser i hvert prosjekt. Vi leverer normalt et helhetlig brannkonsept innen 5-7 virkedager fra bestilling.
Kontakt oss gjerne for fast pris på prosjektering av brannkonsept.
Hva er brannprosjektering og brannkonsept?
Alle byggverk skal prosjekteres med tanke på brannsikkerhet. En brannteknisk rådgiver bør engasjeres så tidlig som mulig i planleggingsfasen – fortrinnsvis mens prosjektet er på skissestadiet. Dette fordi den branntekniske utformingen av en bygning vil ha merkbar innvirkning på den endelig utformingen av bygget, og dermed de totale byggekostnadene.
Formålet med brannprosjekteringen er å vise hvordan de branntekniske kravene er ivaretatt i byggeprosjektet. Brannprosjekteringen består av to deler: 1) brannkonsept og 2) brannteknisk detaljprosjektering
Brannkonseptet fastsetter hvilke branntekniske krav og ytelser som skal oppfylles i tiltaket. Brannkonseptet beskriver forhold som oppdeling av brannceller, krav til bærende konstruksjoner, tilrettelegging for redning og slokking mv. Brannkonseptet viser ikke hvilke løsninger som ivaretar de branntekniske kravene.
Branntekniske detaljprosjektering viser hvilke løsninger som ivaretar de branntekniske kravene som er stilt i brannkonseptet. Slike løsninger må prosjekteres av øvrige detaljprosjekterende i byggesaken, for eksempel ansvarlig prosjekterende for arkitektonisk utforming, konstruksjonssikkerhet og bygningsfysikk. Øvrige ansvarlige prosjekterende må hensynta brannkonseptet i sin detaljprosjektering, og det er derfor mye å vinne på å starte planleggingen med å engasjere en brannrådgiver.
Når trenger du et brannkonsept?
Om prosjektering av brannkonsept skal skilles ut som et eget ansvarsområde i en byggesak, er noe som avgjøres etter en helhetlig vurdering. En “tommelfinger-regel” vi har kommet fram til, er: Om kravene til brannsikring ikke oppnås gjennom å legge til grunn minstekrav ved prosjektering av andre fag (for eksempel konstruksjonssikkerhet og bygningsfysikk), bør prosjektering av av brannkonsept ansvarsbelegges særskilt.
Eksempel 1: En bolig med én boenhet prosjekteres i tråd med preaksepterte ytelser i byggteknisk forskrift og plan- og bygningslovens generelle avstandskrav. I et slikt tilfelle vil det normalt ikke være behov for å skille ut brannkonsept som eget ansvarsområde i byggesaken. Dette fordi de branntekniske kravene normalt vil være ivaretatt gjennom i prosjekteringen av øvrige fagområder.
Eksempel 2: En bolig med to boenheter prosjekteres i tråd med preaksepterte ytelser i byggteknisk forskrift og plan- og bygningslovens generelle avstandskrav. Det er nå aktuelt å først avklare de branntekniske kravene og ytelsene som skal oppfylles i tiltaket, da de branntekniske kravene ikke nødvendigvis vil være ivaretatt gjennom i prosjekteringen av øvrige fagområder. Dette er brannteknisk konseptprosjektering, og for sikkerhets skyld bør denne konseptprosjekteringen skilles ut som et eget ansvarsområde i byggesaken.
Hva vi leverer og hva vi trenger for å utforme et brannkonsept
Ved brannkonsept i byggesaker leverer våre ingeniører alt som ligger inn under ansvaret som ansvarlig prosjekterende:
brannkonsept
branntekniske tegninger (basert på byggesakstegningene)
erklæring om ansvarsrett og samsvarserklæring
tilrettelegging for obligatorisk uavhengig kontroll (gjelder kun ved prosjektering i tiltaksklasse 2 og 3)
For å kunne utforme et helhetlig brannkonsept, trenger vi:
målsatt situasjonsplan (inntegnet situasjonskart)
byggesakstegninger (plan-, snitt- og fasadetegninger)
kort beskrivelse av prosjektet
Kort forklart: Fastsettelse av risikoklasse
Brannkonseptet skal vise hvilken risikoklasse som byggverket og/eller tiltaket er plassert i, sammen med en begrunnelse for dette. Risikoklassen vurderes så tidlig som mulig i utformingen av brannkonseptet for tiltaket.
Et byggverk kan klassifiseres i risikoklasse 1 til 6. Forhold som avgjør risikoklassen, er:
om bygningen er beregnet for permanent eller sporadisk personopphold
om alle i bygningen er kjent med rømningsforholdene og kan bringe seg selv i sikkerhet om det skulle oppstå en brann
om bygningen skal brukes til overnatting
hvilken brannfare bruken/virksomheten i bygningen medfører
I TEK17 § 11-2 (brannsikring / sikkerhet ved brann) finner vi en liste over de fleste byggverk og deres plassering i risikoklasse. Listen er ikke fullstendig, men gir prosjekterende for brannkonseptet en god pekepinn på plassering i korrekt risikoklasse.
Eksempel på plassering i risikoklasse:
En boligbygning 1) er ikke ment for sporadisk personopphold, 2) brukes av personer som kjenner rømingsforholdene, og kan bringe seg selv i sikkerhet, 3) skal brukes til overnatting, men 4) har liten brannfare ved planlagt bruk. Etter preaksepterte løsninger i TEK17 plasseres bygningen av den grunn i risikoklasse 4.
Et sykehus 1) er ment for permanent personopphold, 2) brukes av personer som sannsynligvis ikke kjenner rømingsforholdene, og som heller ikke kan bringe seg selv i sikkerhet, 3) skal brukes til overnatting, men 4) har liten brannfare ved planlagt bruk. Etter preaksepterte løsninger i TEK17 plasseres bygningen av den grunn i risikoklasse 6.
Som eksempel 1 og 2 viser, vil det utgjøre en stor forskjell om brukerne av en bygning kjenner rømningsforholdene eller ikke, og om disse er i stand til å bringe seg selv i sikkerhet ved brann. Dette er faktorer som i stor grad påvirker utformingen av et brannkonsept. Brannkonseptet må hensynta alle slike forhold, og må alltid se sikkerhetsfaktorer i sammenheng. Plassering i korrekt risikoklasse er et viktig ledd i god brannsikring.
Kort forklart: Fastsettelse av brannklasse
Konsekvensene en brann kan ha for miljø, liv og helse er utgangspunktet for inndeling til de ulike brannklassene. Brannklassen et bygg legges i, fastsettes ut fra risikoklassen og antall etasjer i bygningen eller brannseksjonen, og den danner grunnlaget for å bestemme blant annet bygningers bæreevne ved brann.
Brannklassen utgjør - som nevnt - grunnlaget for å avgjøre byggverkets bæreevne ved brann. Et tiltak kan klassifiseres i brannklasse 1, 2, 3 eller 4. Ved brannprosjektering skal et helhetlig brannkonsept tydelig vise hvilken brannklasse tiltaket er plassert i, sammen med en tydelig begrunnelse for forhold rundt brannsikring.
Eksempel på plassering i brannklasse:
Etter TEK17 vil en boligbygning (risikoklasse 4) plasseres i brannklasse 1 om boligen ikke får mer enn to etasjer, mens det ved tre og fire etasjer vil kunne bli bestemt at bygningen skal plasseres i brannklasse 2. Ved fem eller flere etasjer vil bygningen bli plassert i brannklasse 3. Bygninger med mer enn åtte etasjer anbefales plassert i brannklasse 4 grunnet strengere krav til brannsikring.
Etter TEK17 vil et sykehus (risikoklasse 6) plasseres i brannklasse 1 om sykehuset ikke har mer enn én etasje. Fra to til fire etasjer skal bygningen plasseres i brannklasse 2. Ved fem eller flere etasjer vil bygningen bli plassert i brannklasse 3. Bygninger med mer enn åtte etasjer anbefales plassert i brannkasse 4.
Kort forklart: Fastsettelse av tiltaksklasse
Etter byggesaksforskriften (SAK10) § 12-2 bokstav c, skal ansvarlig søker foreslå tiltaksklasse for alle fag overfor kommunen. Dette gjøres i sammenheng med at søker påser at alle fagområder er belagt med nødvendig ansvar. Kommunen godkjenner de foreslåtte tiltaksklassene i forbindelse med saksbehandlingen, og søkers forslag skal normalt legges til grunn.
Tiltaksklassen baseres på vanskelighetsgrad, kompleksitet og mulige konsekvenser som eventuelle mangler og feil kan få for helse, miljø og sikkerhet. Forslag til tiltaksklasse for fagområdet PRO BRANNKONSEPT baserer seg på kriteriene du finner i SAK10 § 9-4.
Tiltaksklasse 1: Tiltaksklassen begrenser seg til nytt byggverk eller endring av eksisterende byggverk i brannklasse 1 og risikoklasse 1, 2 og 4. Byggverkene prosjekteres i samsvar med preaksepterte ytelser fastsatt i TEK17. For å kunne påta seg ansvaret for prosjektering av brannkonsept i tiltaksklasse 1 kreves det ikke mer utdannelse enn svennebrev/fagbrev i tillegg til grunnleggende økonomi- og ledelseskurs (mesterbrev), og minimum 4 års erfaring med prosjektering innen ansvarsområdet. Det må likevel på alle måter frarådes å velge prosjekterende foretak uten arkitekt- eller ingeniørkompetanse.
Tiltaksklasse 2: Tiltaksklassen begrenser seg til nytt byggverk eller endring av eksisterende byggverk i brannklasse 1 og risikoklasse 3, 5 og 6. Byggverk i brannklasse 2 og risikoklasse 1, 2 og 4. Byggverkene prosjekteres i samsvar med preaksepterte ytelser fastsatt i TEK17. For å kunne påta seg ansvaret for prosjektering av brannkonsept i tiltaksklasse 2 må faglig ledelse i tiltaket ha utdanning på nivå med høgere fagskolegrad eller høyere, og ledelsen må i tillegg ha tilstrekkelig erfaring med prosjektering innen fagområdet.
Tiltaksklasse 3: Tiltaksklassen åpner for prosjektering av nytt byggverk eller endring av eksisterende byggverk i alle brann- og risikoklasser. Tiltaksklassen omfatter ikke bare prosjektering i samsvar med preaksepterte ytelser, men også helhetlig brannkonsept for byggverk med fravik fra preaksepterte ytelser i TEK17 – altså prosjektering etter analysemetoden. Som med tiltaksklasse 2, stilles det også her krav til uavhengig kontroll av brannprosjekteringen. For å kunne påta seg ansvaret for prosjektering av brannkonsept i tiltaksklasse 3 må faglig ledelse i tiltaket ha utdanning på nivå med mastergrad (for eksempel sivilingeniør), og tilstrekkelig erfaring med prosjektering innen fagområdet.
Fram Ingeniørkontor AS tilbyr brannkonsept i byggesaker for kunder over hele landet. Vi er sentral godkjent og vi tilbyr fast pris.
Kontakt oss gjerne for fast pris på prosjektering av brannkonsept.
Les mer om brannkonsept (lenke)