Byggesøknad for tilbygg
Vi i Fram Ingeniørkontor kan hjelpe deg med tegninger og prosjektering for tilbygg. Å utvide en eksisterende bygning med et tilbygg krever nøye planlegging og kjennskap til gjeldende regelverk.
Et tilbygg innebærer en horisontal / sideveis utvidelse av bygningens grunnflate (BYA). Dette kan inkludere overbygg som for eksempel over inngangspartier eller verandaer, og trenger ikke nødvendigvis å være fundamentert direkte på bakken.
Ønsker du bistand med tegninger og byggesøknad for tilbygg? Fyll ut kontaktskjemaet for å bli kontaktet.
Generelt om tilbygg
Det er viktig å skille mellom tilbygg og påbygg. Mens et tilbygg utvider bygningens grunnflate, innebærer et påbygg en vertikal utvidelse, altså bygging i høyden. Påbygg krever alltid byggesøknad med ansvarsretter, noe som ikke alltid er tilfelle for tilbygg.
Tilbygget må ha en form som harmonerer med det eksisterende byggeverket, slik at de to delene fremstår som en enhet. For å oppnå dette er det viktig at tilbygget tilpasser seg hovedbygningens arkitektur, spesielt når det gjelder takform og takvinkel, da disse elementene har stor innvirkning på det visuelle uttrykket. Tilbygget skal i utgangspunktet underordne seg hovedbygningens størrelse.
Gode proporsjoner er avgjørende for å skape en harmonisk sammenheng mellom tilbygget og det eksisterende huset. Proporsjoner handler om å finne riktig balanse mellom lengde, bredde og høyde på tilbygget, samtidig som dimensjonene står i et naturlig forhold til hovedbygningen. Dette gjelder også detaljer som utforming og plassering av dører og vinduer, slik at de samspiller på en estetisk måte. For å oppnå et helhetlig uttrykk må alle fasadeelementene fungere godt sammen.
Tilbygg som er unntatt søknadsplikt
Fra 1. juli 2015 ble det mulig å oppføre tilbygg på inntil 15 m² uten å søke. Det er også tillatt å bygge et tilbygg større enn 15 m² til en frittliggende bygning, så lenge det samlede arealet av den eksisterende bygningen og tilbygget ikke overstiger 50 m², uten krav om søknad og tillatelse.
For at et tilbygg skal være unntatt søknadsplikt, må følgende kriterier være oppfylt:
Overensstemmelse med regelverk: Tiltaket må være i samsvar med plan- og bygningsloven, kommuneplanen, reguleringsplanen og eventuelt bebyggelsesplan, samt vegloven og jernbaneloven. Hvis det søkes om dispensasjon og denne innvilges, kreves det ikke byggesøknad.
Estetikk: Tilbygget må ha en takform og -vinkel som harmonerer med det eksisterende byggeverket. Estetiske detaljer på tilbygget må være tilpasset hovedbygget.
Arealbegrensning: Tilbygget må ikke overstige 15 m² (samlet BRA/BYA) og må ha eget bæresystem.
Bygningens høyde: Tilbygget kan ikke ha mer enn to etasjer og må ikke overstige høyden på det eksisterende byggverket.
Boenhet: Tilbygget kan ikke inneholde en egen selvstendig boenhet eller føre til opprettelse av en ny boenhet.
Bruksformål: Tilbygget kan ikke endre det godkjente formålet for bygningen. For eksempel kan en bygning som kun har tilleggsdel fra før, kun utvides med tilleggsdel. En garasje kan derfor utvides med en bod, men ikke med et soverom.
Byggesøknad for tilbygg opptil 50 m² uten krav til ansvarlige foretak
Hvis tilbygget ikke oppfyller kriteriene for å være unntatt søknadsplikt, må det søkes om tillatelse. For tilbygg med et fotavtrykk (BYA) og bruksareal (BRA) som ikke overstiger 50 m², kan tiltakshaver selv stå for hele prosessen, fra byggesøknad til oppføring, uten å engasjere ansvarlige foretak.
Dette unntaket gjelder kun for ett enkelt tilbygg; byggesøknaden kan ikke omfatte flere tilbygg. Tilbygget kan heller ikke inneholde en egen selvstendig boenhet eller føre til opprettelse av en ny boenhet. Det er også krav om uavhengig kontroll av fuktsikring ved bygging av våtrom i tilbygg over 15 m² BRA eller BYA.
Byggesøknad for tilbygg over 50 m² med krav til ansvarlige foretak
For tilbygg som overstiger 50 m² (BRA og/eller BYA), må alle deler av prosjektet håndteres av kvalifiserte foretak. Det er ikke et krav at foretakene er sentralt godkjent, men det anses som en ekstra sikkerhet med tanke på kompetanse.
Foretakene skal stå for prosjektering (skriftlig planlegging), byggesøknad, utførelse og eventuell uavhengig kontroll. Ansvarlig søker avklarer hvilke dokumenter som må vedlegges byggesøknaden og hvilke fagområder som er relevante for tilbygg i denne kategorien.
Det er viktig å merke seg at SAK10 § 2-2 om søknadsplikt for selvstendige boenheter ikke gjelder for tilbygg.
Ønsker du bistand med tegninger og byggesøknad for tilbygg? Fyll ut kontaktskjemaet for å bli kontaktet.
Tags: #tilbygg #byggesak #byggesøknad #ansvarlig søker