Byggesøknad for fritidsbolig

Vi i Fram Ingeniørkontor kan hjelpe deg med prosjektering og byggesøknad for fritidsbolig (hytte). Oppføring av fritidsbolig krever grundig forståelse av gjeldende regelverk og en gjennomtenkt søknadsprosess. Her gir vi en oversikt over de viktigste elementene i en byggesøknad for fritidsboligen.

Ønsker du bistand med tegninger og byggesøknad for fritidsbolig? Fyll ut kontaktskjemaet for å bli kontaktet.

Byggesøknad for fritidsbolig. Byggesak
 

Byggesøknad for fritidsbolig – hva, hvor og hvem

Kommunen vurderer hva som skal bygges basert på innsendte plan-, snitt- og fasadetegninger, samt perspektivtegninger og eventuelle bilder. Disse må være detaljerte nok til at kommunen kan vurdere om prosjektet oppfyller kravene til estetikk i plan- og bygningsloven.

En situasjonsplan, som er et inntegnet situasjonskart, viser plasseringen av fritidsboligen på tomten. Situasjonsplanen skal inneholde mål og avstander som er relevante for prosjektet.

Gjennomføringsplanen og erklæringer om ansvarsrett identifiserer de ansvarlige for ulike oppgaver innen prosjektering, byggesak og utførelse. Kommunen sikrer at alle disse områdene er dekket av kvalifiserte foretak med ansvarsrett. Hvis fritidsboligen skal inneholde mer enn én boenhet, kreves det obligatorisk uavhengig kontroll.

Typiske ansvarsområder innen prosjektering er arkitektonisk utforming, veg, utearealer og landskapsutforming, geoteknikk (ved utfordrende eller usikre grunnforhold), oppmåling, brannkonsept (ved flere boenheter eller plassering nærme andre bygg), konstruksjonssikkerhet, bygningsfysikk, utvendig og utvendig vann og avløp og ventilasjon.

Typiske ansvarsområder innen utførelse er veg- og grunnarbeider, landskapsutforming, innmåling og utstikking, tømrerarbeid, mur- og betongarbeid, utvendig og innvendig vann og avløp og ventilasjon.


Vanligvis håndteres alle ansvarsområder av kvalifiserte foretak med ansvarsrett. Alternativt kan tiltakshaver søke om personlig ansvarsrett for en fritidsbolig til eget bruk.

 

Midlertidig brukstillatelse og ferdigattest

Hvis du ønsker å ta i bruk fritidsboligen før alle arbeider er fullført, kan ansvarlig søker be kommunen om en midlertidig brukstillatelse. Dette er ment for spesielle tilfeller eller større prosjekter som ferdigstilles i etapper.

Når alle arbeider er ferdige, skal det søkes om ferdigattest. Ansvarlig søker samler inn samsvarserklæringer fra alle involverte aktører og sender deretter en anmodning til kommunen om ferdigattest. Ved søknad om ferdigattest skal ansvarlig søker:

  1. bekrefte at byggets eier har mottatt FDV-dokumentasjon

  2. sikre at alle lovlige vilkår i tillatelsene er oppfylt

  3. legge ved oppdaterte situasjonsplaner og tegninger dersom det er gjort endringer som ikke krever søknad

Ansvarlig søker skal også videresende brukstillatelser og ferdigattest til alle ansvarlige aktører i prosjektet. Ferdigattesten markerer avslutningen av byggesaken.

 

Generelle unntak for fritidsboliger med én boenhet

TEK17 § 1-2 gjør unntak fra enkelte krav for fritidsboliger med én boenhet. For slike fritidsboliger gjelder blant annet ikke alle krav i kapittel 8 (uteareal og atkomst), kapittel 12 (planløsning og tilgjengelighet), kapittel 13 (inneklima og helse) og kapittel 14 (energi). Det er viktig å merke seg at disse unntakene kun gjelder for fritidsboliger med én boenhet; har fritidsboligen flere boenheter, gjelder forskriften i sin helhet.

Det er viktig å merke seg at selv om det finnes unntak i TEK17 for fritidsboliger, må alle byggverk fortsatt oppfylle grunnleggende krav til sikkerhet, helse og miljø. Vi anbefaler derfor å rådføre deg med fagfolk for å sikre at din hytte oppfyller alle nødvendige krav og standarder.

Energikrav basert på størrelse: TEK17 § 14-5 spesifiserer energikravene for fritidsboliger basert på deres oppvarmede bruksareal (BRA):

  • Fritidsbolig opptil 70 m² oppvarmet BRA: Disse er unntatt fra energikravene i kapittel 14.

  • Fritidsbolig over 70 m² til og med 150 m² oppvarmet BRA: For disse gjelder kun § 14-1 (energieffektivitet), § 14-3 (minstekrav til energiytelse) og § 14-4 første ledd (energiforsyning).

  • Fritidsbolig over 150 m² oppvarmet BRA: Disse må oppfylle alle energikravene i kapittel 14, på lik linje med helårsboliger.


Det er også spesifikke krav for fritidsboliger med laftede yttervegger, avhengig av deres størrelse.

Krav til planløsning og tilgjengelighet: For fritidsboliger med én boenhet gjelder ikke alle kravene i kapittel 12 om planløsning og tilgjengelighet. Dette innebærer blant annet at det ikke stilles krav om universell utforming eller tilgjengelig boenhet for slike fritidsboliger.

Krav til inneklima og helse: Kapittel 13 omhandler krav til inneklima og helse. For fritidsboliger med én boenhet gjelder kun enkelte av disse kravene, noe som gir større fleksibilitet i utformingen.

Ønsker du bistand med tegninger og byggesøknad for fritidsbolig? Fyll ut kontaktskjemaet for å bli kontaktet.

 

Tags: #fritidsbolig #hytte #byggesak #byggesøknad #ansvarlig søker