Byggesøknad for bolig

 

Vi i Fram ingeniørkontor kan hjelpe deg med prosjektering og byggesøknad for bolig. I denne artikkelen vil vi gi en oversikt over de viktigste aspektene ved byggesøknad for boliger over 30 m² bruksareal (BRA).

Ønsker du bistand med tegninger og byggesøknad for bolig? Fyll ut kontaktskjemaet for å bli kontaktet.

 

Søknadsplikt for ny bolig

Oppføring av en ny helårsbolig er søknadspliktig i henhold til plan- og bygningsloven § 20-3. Dette innebærer at både prosjektering, søknadsprosess, utførelse og kontroll i utgangspunktet skal håndteres av kvalifiserte foretak med ansvarsrett.

Alternativt kan tiltakshaver søke om personlig ansvarsrett som selvbygger, så lenge det er snakk om en enebolig til eget bruk.

 

Søknadsprosesser: Ett-trinns søknad eller trinnvis behandling?

Når du skal sende inn byggesøknad for en ny bolig, har du to søknadsalternativer:

  1. Ett-trinns søknad: Her søker du om tillatelse til hele prosjektet i én omgang. Dette innebærer at både utforming, plassering og ansvarsforhold vurderes samtidig. Dersom prosjektet er ferdig prosjektert og alle ansvarlige foretak er avklart, er dette ofte den mest effektive metoden.

  2. Trinnvis søknadsbehandling: Denne metoden innebærer først å søke om rammetillatelse, hvor de overordnede rammene for prosjektet vurderes, som størrelse, plassering og overholdelse av gjeldende planer.

    Etter at rammetillatelse er gitt, søker du om igangsettingstillatelse for hele eller deler av prosjektet. Dette kan være hensiktsmessig dersom ikke alle detaljer er klare ved oppstart av søknadsprosessen.

 

Nabovarsling

Før innsending av byggesøknad er det påkrevd å varsle naboer og berørte parter om det planlagte tiltaket. Dette gjøres gjennom et nabovarsel, hvor relevante opplysninger om prosjektet deles.

Naboene har deretter en frist på 14 dager til å komme med eventuelle merknader.

Vi anbefaler bruk av digitale løsninger for nabovarsling, da dette er både raskere og normalt rimeligere.

 

Kommunens saksbehandling

Etter at byggesøknaden er sendt inn, vil kommunen behandle søknaden i henhold til gjeldende saksbehandlingsregler. Gjeldene kommuneplan og/eller reguleringsplan skal legges til grunn for kommunens vedtak. Dersom byggesøknaden er komplett og i samsvar med gjeldende regelverk, skal kommunen gi tillatelse.

Saksbehandlingstiden varierer, men for komplette byggesøknader kan man forvente en behandlingstid på inntil tre uker.

For byggesøknader som krever dispensasjon eller inneholder mangler, er behandlingsfristen 12 uker.

 

Midlertidig brukstillatelse og ferdigattest

Før boligen kan tas i bruk, må det enten foreligge en midlertidig brukstillatelse eller en ferdigattest. Midlertidig brukstillatelse kan gis dersom mindre arbeider gjenstår, forutsatt at disse arbeidene ikke påvirker helse, miljø eller sikkerhet.

Når alle arbeider er fullført, skal det søkes om ferdigattest, som er den endelige bekreftelsen på at bygget er ferdigstilt i henhold til tillatelsen.

 

Valg av kvalifiserte foretak

Det er avgjørende å engasjere foretak med riktig kompetanse for de ulike rollene i byggeprosjektet:

  • Ansvarlig søker har ansvar for å utforme og sende inn byggesøknaden og være bindeleddet mellom tiltakshaver og kommunen.

  • Ansvarlig prosjekterende står for skriftlig prosjektering (planlegging) av tiltaket.

  • Ansvarlig utførende har ansvar for å utføre det som ansvarlig prosjekterende har prosjektert (planlagt).

  • Ansvarlig kontrollerende utfører uavhengig kontroll av kritiske områder, som for eksempel fuktsikring av våtrom.

Kravene til utdanning og erfaring for disse rollene er regulert i byggesaksforskriften (SAK10) kapittel 11. Det anbefales å velge foretak med relevant kompetanse og erfaring for å sikre en smidig byggeprosess. For byggesak, prosjektering og kontroll bør tiltakshaver velge foretak med arkitekt- eller ingeniørkompetanse, mens det for utførelse er tilstrekkelig med fagbrev/svennebrev.

 

Ønsker du bistand med prosjektering og byggesøknad for bolig? Fyll ut kontaktskjemaet for å bli kontaktet.

 

Tags: #bolig #byggesak #byggesøknad #ansvarlig søker #prosjektering